Як зробити сонячну батарею своїми руками ?

Як зробити сонячну батарею своїми руками ?

Альтернативна енергія вже давно зарекомендувала себе як один з найкращих варіантів для використання замість викопного палива. Вона недорога, невичерпна,моноппа а головне, повністю безпечна для навколишнього середовища. Серед джерел альтернативної енергетики найбільш універсальною і недорогою вважається сонячна. З допомогою сонячних батарей можна з легкістю забезпечити електроенергією весь будинок, або маленьке виробництво. На жаль, більшість таких конструкцій надто дорогі і дозволити їх може собі не кожен. Але є вихід! Можна створити сонячну батарею своїми руками. Все, що для цього необхідно це трохи хисту і терпіння. Ну і звісно, наша маленька інструкція.

Як створити сонячну батарею своїми руками?

1)    Виберіть і закупіть необхідні матеріали. В першу чергу вам знадобляться фотоелементи. Вони бувають двох видів: з полікристалічного кремнію і монокристалічні. Останні мають високий коефіцієнт корисної дії (понад 13%), але не дуже добре працюють в похмуру погоду. Полікристалічні менш ефективні (коефіцієнт корисної дії 9%), але дуже універсальні і чудово проявляють себе в будь-яких умовах. Рекомендуємо купувати усі фотоелементи в одного продавця. В іншому випадку термін експлуатації фотоелементів від різних виробників, може серйозно відрізнятися, а через це батарея працюватиме не стабільно. Також, вам знадобляться пристосування для спаювання деталей і спеціальні провідники для з’єднання фотоелементів між собою.

Для корпусу можна використовувати дерев’яний каркас, але він не завжди практичний. Адже батарея буде знаходитися під постійним впливом негативних погодних умов (дощ, сніг, вітер і т.д.) і дерево може досить швидко зіпсуватися. Тому краще використовувати алюмінієвий аналог. Для захисту від негативних впливів потрібно покрити їх стійким прозорим матеріалом . Найкраще підходить оргскло чи полікарбонат. Також, оптимальнім варіантом стане матеріал, котрий не пропускає інфрачервоні промені. Так конструкція буде грітися значно менше.

ччч2)    Якщо ви купили всі необхідні елементи, можна переходити безпосередньо до збору батареї. І першим кроком необхідно припаяти провідники до фотоелементів. Виконати це можна так:

  • Заміряйте необхідну довжину і зробіть відповідну картонну заготовку. По ній наріжте провідники.
  • Акуратно прикладіть провідник до фотоелемента і зафіксуйте його паяльною кислотою.
  • Припаяйте провідник, але ні в якому разі не тисніть на кристал інакше він може тріснути.

3)    Далі займіться збором безпосередньо корпусу. Для цього вам знадобляться кутники (алюмінієві чи дерев’яні) а також кріплення. Зберіть с кутів рамку під розмір усіх фотоелементів. Знизу закріпіть невеликий алюмінієвий чи дерев’яний лист. У вас має вийти щось схоже на неглибокий ящик. Зверніть увагу, на те що борти нашого імпровізованого корпусу не мають бути занадто високими, адже в такому випадку від них буде падати тінь на фотоелементи і коефіцієнт корисної дії батареї значно знизиться. Всі щілини та місця кріплень обов’язково загерметизуйте силіконом.

фык4)    Коли основний корпус буде готовий можна переходити до фіксації фотоелементів на прозорій поверхні. Їх потрібно розміщати на відстані приблизно 4-5 мм. одне від одного, інакше під дією температури елементи будуть розширюватися і батарея погано функціонуватиме. Для того, щоб розмістити все правильно краще одразу намалювати на склі чи полікарбонаті розмітку і вже по ній кріпити фотоелементи. Кожну частинку акуратно притисніть до поверхні. Після цього виберіть в інтернеті одну з приведених електросхем для спаювання сонячних батарей, нанесіть флюс і припой, починайте спайку. Бажано встановити на конструкцію шунтуючий діод на плюсовому виході. Він буде допомагати батареї утримувати енергію вночі і в погану погоду.

5)    Після спайки акуратно загерметизуйте кожен провід силіконом. Обов’язково тестуйте кожний елемент після спаювання, так вдасться досягнути стабільної роботи всієї батареї і в разі потреби виявити недоліки. Після того як робота буде закінчена, загерметизуйте фотоелементи. Це можна зробити, як спеціальними розчинами (вони доволі дорогі, але надійні) так і звичайним монтажним силіконом (дешевий, але може роздуватися). Після цього проьььсто розмістіть скло зі спаяними фотоелементами у вже підготовлену коробку, зафіксуйте його і все – сонячна батарея готова.

Таким чином, створення сонячної батареї своїми руками процес не складний, але досить відповідальний. Він вимагатиме від вас певного часу та зусиль. Зате зібравши таку конструкцію своїми руками, ви не тільки забезпечите свій будинок дешевою та екологічно чистою електроенергією, але й зможете значно зекономити свої кошти та гордитися зробленою роботою.

Розміщено: Руслан