ЗЕЛЕНИЙ ТАРИФ ДЛЯ ФІЗИЧНИХ ОСІБ

saveКожен з нас розмірковує, як заощадити на комунальних платежах. Та не кожен знає, що можна не тільки економити, а навіть заробляти на них з допомогою природи. Можливо ви вже знаєте про “зелений” тариф, та ще не розібралися у ньому. Зараз ми з’ясуємо, що ж таке “зелений” тариф?

“Зелений” тариф або як він ще називається “feed-in tariff”, це світовий механізм розвитку альтернативної енергетики. Його використовують у більш ніж 60-ти країнах світу та у всіх 28-ми країнах європейського союзу, а також і в Україні. Основною метою цієї програми є збільшення інвестицій населення та бізнесу у відновлювальні джерела енергії. Мета програми, досягається шляхом укладення довгострокових контрактів на купівлю електроенергії у домогосподарств чи бізнес структур, що виробляють її на відновних джерелах енергії.

В Україні “зелений” тариф – це державна програма з розвитку альтернативної енергетики. За цією програмою, оптовий ринок електричної енергії України зобов’язаний купувати у суб’єктів господарювання, електроенергію вироблену у рамках застосування “зеленого” тарифу.

Згідно до схваленого розпорядження Кабміну “ Про Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року”, потужність вітрових електростанцій в Україні повинна зрости з 410 МВт до 2280 МВт, а потужність сонячних електростанцій з 450 МВт до 2300 МВт.

Отже, держава стимулює розвиток альтернативної енергетики та як нам заробляти гроші на електричній енергії, адже вона дуже дешева, а обладнання дороге? І ви будете праві … але не зовсім. За “зеленим тарифом”, до 2030 року, встановлюються спеціальні закупівельні ціни на електроенергію вироблену з використанням відновних джерел.

Для прикладу, сьогодні в Україні, тарифи на електроенергію коливаються від 45,6 коп. до 147,9 коп. за кВт/год, а за “зеленим” тарифом (див.останню редакцію закона на сайті ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ https://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/z1022-16 ) ми продаємо електроенергію державі за 454 коп. за кВт/год, це у випадку використання сонячної енергії і 284,4 коп. за кВт/год у разі її виробництва вітрогенератором.

Тобто за ціною, в кілька разів вище ніж продає держава споживачам.

На графіку можна побачити скільки заробляє сонячна електростанція яка отримує середній показник сонячної енергії по Україні за рік. Цей показник може коливатися, залежно від географічного розташування, специфіки мікрокліматичних умов та якості планувальних робіт, які проводяться перед встановленням.

green-graf

В загальному за рік така сонячна електростанція заробляє більше 2000 євро. Для вітрової електростанції, розрахунки можна робити тільки умовні, адже ефективність використання, залежить не тільки від показників середньої швидкості вітру, але й від розміщення і правильного встановлення обладнання. Навіть, якщо швидкість вітру не досить висока, правильно підібране обладнання та місце для вітряка може підвищити його ефективність на 200%.

Тому, перед покупкою та встановленням будь-якого устаткування, рекомендуємо вам скористатися безкоштовною консультацією спеціалістів нашої компанії.

Наступна таблиця показує які прибутки приносять вітрогенератори та сонячні електростанції за 5, 10, 15 років використання.

Роки використання Потужність альтернативних електростанцій, в кВт/год
5 10 15 20 30
5 4035 8070 12105 20000 30000
10 8285 16570 24855 33140 41425
15 10250 20500 30750 41000 51250

Тепер ми знаємо що таке “зелений” тариф і як він допоможе нам заробити на сонці і вітрі. Та як нам скористатися такою пропозицією від держави? Зараз ми розглянемо всі тонкості оформлення, обліку та розрахунку “зеленого” тарифу.

  1. Найперше потрібно оформити “зелений” тариф, для цього потрібно зробити такі кроки:
  2. Придбання та монтаж вітрогенераторів або системи сонячних батарей (потужністю не більше 30 кВт/год)
  3. Подання заяви-повідомлення та схеми підключення до місцевого Обленерго (у 2-х екземплярах)
  4. Узгодження схеми підключення генеруючої установки в день отримання заяви-повідомлення та надання споживачу рахунку на оплату послуг з облаштування вузла обліку.
  5. Протягом п’яти робочих днів з моменту оплати вартості послуг з облаштування вузла обліку енергопостачальник приводить вузол обліку у стан, що придатний для реалізації процедури вимірювань зустрічних перетікань спожитої та виробленої електричної енергії
  6. Обленегро та власник підписують угоду про купівлю-продаж електроенергії, виробленої з енергії сонячного випромінювання або вітрової енергії.

Друга частина, це облік електроенергії у вашому будинку. Тут все набагато простіше. Знімання показів приладів обліку проводиться Обленерго щомісяця. Не пізніше 10 числа наступного місяця енергопостачальник надає звіт про покази лічильників, тобто обсяги та напрямки перетоків прийнятої-переданої електричної енергії. Також раз в 6 місяців Обленерго проводить у споживача контрольне знімання показів лічильника, після чого оформлюється акт приймання-передавання електроенергії (у 2 екземплярах).

There was an issue displaying the chart. Please edit the chart in the admin area for more details.

Ну і остання частина, це розрахунок прибутків від виробництва електроенергії. Для цього енергопостачальник розраховує різницю спожитої і виробленої електроенергії та оплачує її позитивну частину за ставкою “зеленого” тарифу виробнику. Оплата, за вироблену електроенергію, проводиться щомісячно, а за несвоєчасну оплату електроенергії, обленерго сплачує пеню. У всіх тонкощах розробки проекту монтажних робіт, оформлення “зеленого” тарифу, підключення готової установки, вам допоможуть розібратись наші спеціалісти.

Якщо у вас з’явилися запитання щодо “зеленого” тарифу, ви можете звернутися до наших консультантів за допомогою.

Консультація і попередній розрахунок вартості


Контактна форма відправлена ! Ми зв'яжемось з вами як можливо скоріше!